Cykoria? Bez "cykora"!

Wygląda jak niewyrośnięta podłużna sałata. Chrupka, słodkawa, ale z wyraźną nutą goryczki nadającą wyrafinowania. Cykoria. Właśnie teraz czas ją zaprosić do naszych kuchni.

Cykoria zaczyna się pojawiać na przełomie października i listopada, a będziemy mogli sięgać po nią aż do kwietnia. Chcąc wybrać najlepsze okazy, starajmy się znajdywać te najmniejsze i możliwie najbledsze. Warzywo jest specjalnie tak uprawiane, żeby nie miało żadnego kontaktu ze słońcem, właśnie by liście pozostały jak najbledsze. Te zielone będą przejrzałe i mogą nas rozczarować gorzkim smakiem.

Czy warto?

Cykoria jest najlepszym dowodem na to, że można połączyć przyjemne z pożytecznym. Umożliwia przygotowanie wielu pysznych potraw, ale jednocześnie sama jest niskokaloryczna. W 100 g warzywa znajdować się będzie zaledwie 21 kcal. Na dodatek cykoria dostarcza wiele cennych składników dla naszego organizmu. "Pomaga w procesie trawienia dzięki zawartości inuliny, czyli błonnika rozpuszczalnego uznawanego za naturalny prebiotyk stymulujący wzrost pożytecznych bakterii w naszych jelitach. Dostarcza też składników mineralnych, takich jak potas i magnez, oraz witamin, zwłaszcza B1 i C oraz beta karotenu i prowitaminy A. Ze względu na niskokaloryczność polecana jest osobom dbającym o linię", chwali pozytywne właściwości warzywa żywieniowiec marki Knorr, Iwonna Niegowska.

Uniwersalność z nutą goryczki

Co niezwykle istotne, cykoria daje szerokie pole do kulinarnych popisów, potrafiąc urozmaicić z pozoru tak proste danie jak sałatka. "Cykoria jest wdzięcznym produktem w kuchni. Znakomicie sprawdzi się na surowo, jako dodatek do sałatek lub surówek, ale także po obróbce termicznej. Po takim zabiegu zmniejszaniu ulegają jej naturalne skłonności do goryczki. Sięgajmy po cykorię zwłaszcza w okresie chłodów, kiedy dostępność świeżych warzyw jest o wiele bardziej ograniczona", mówi szef kuchni Knorr, Piotr Murawski.

Cykoria szczególnie cenna będzie w sałatkach. Dodana do kompozycji składającej się głównie z warzyw dostarczy goryczki lekko przełamującej monotonię. Cykoria świetnie dogada się również z wieloma owocami. Nić porozumienia między tymi składnikami stworzy na przykład kompozycja soku z cytryny i miodu.

Cykoria ma również zalety... dekoratorskie! Dzięki swojej naturalnej budowie może nam posłużyć jako łódeczki, w których umieszczony będzie wymyślny farsz lub porcja sałatki. Tak zaserwowane, nawet najprostsze danie, będzie z pewnością lepiej smakować.

Kulinarne eksperymenty bez "cykora"

Doskonałym sposobem na pyszne danie z cykorią jest zapieczenie jej otulonej wędliną. Idealna do tego będzie aromatyczna i wyrazista szynka parmeńska. Warzywa idealnie będą się komponować z sosem serowym przygotowanym na bazie Fix Spaghetti 4 sery z brokułami Knorr:

Cykoria w szynce

Czas przygotowania: 30 minut

Ilośc porcji: 2

Składniki:

- plastry szynki (najlepiej parmeńskiej) - 8 plastrów

- główki cykorii - 3 sztuki

- Fix Spaghetti 4 sery z brokułami Knorr - 1 opakowanie

- sok z 1/2 cytryny - 1 sztuka

- starty żółty ser - 4 łyżki

- woda - 2 litry

Sposób przygotowania:

  1. Główkę cykorii przekrój, wytnij twardy środek, a pozostałą część obgotuj przez około cztery minuty w dwóch litrach wody z dodatkiem soku wyciśniętego z połówki cytryny.
  2. Przygotuj Fix Knorr zgodnie z instrukcją podaną na opakowaniu.
  3. Obgotowaną cykorię osusz papierowym ręcznikiem, następnie zawiń ją w plastry szynki, a następnie ułóż w naczyniu przystosowanym do zapiekania.
  4. Wstaw do nagrzanego do 200°Celsjusza piekarnika na 10 minut. Po upływie tego czasu wyjmij danie, zalej gotowym sosem, posyp startym żółtym serem i zapiecz jeszcze przez kilka minut, by się przyrumieniło.

Oryginalnym pomysłem będzie zupa na bazie cykorii. Podsmażona cebulka zyska nieco słodyczy, więc szybko stworzy z cykorią dobrze dobraną parę. Delikatny słony akcent osiągniemy dzięki dodatkowi kilku łyżek startego parmezanu:

Zupa z cykorii

Czas przygotowania: 60 minut

Ilośc porcji: 4

Składniki:

- cykoria - 450 g

- Bulionetka drobiowa Knorr - 2 sztuki

- woda - 1 litr

- starty parmezan - 4 łyżki

- gałka muszkatołowa

- cebula - 1 sztuka

- ryż - 100 g

- pieprz do smaku

- margaryna - 4 łyżki

- natka pietruszki - pół pęczka

Sposób przygotowania:

  1. Dwie Bulionetki drobiowe Knorr rozprowadź w litrze zagotowanej wody, by stwoarzyć aromatyczny bulion.
  2. Cykorie pozbaw dolnej, gorzkawej części. Liście umyj, osusz, a następnie pokrój w cienkie paski.
  3. Na roztopionej margarynie podsmaż pokrojoną cebulę wraz z cykorią.
  4. Zalej warzywa połową przygotowanego wcześniej bulionu i gotuj przez 35 minut.
  5. Po upływie tego czasu dodaj resztę wywaru oraz ryż. Gotuj na małym ogniu jeszcze przez 20 minut. Dopraw zupę gałką muszkatołową, szczyptą świeżo mielonego pieprzu i solą.

W kuchni "naturalnym środowiskiem" występowania cykorii są sałatki. Przygotujmy na chłodne dni prawdziwą bombę witaminową ukrytą w zaskakującej kombinacji smaków. Cykorię zestawmy z pomarańczą, cytryną i jogurtem, łącząc wszystkie składniki Sosem sałatkowym koperkowo-ziołowym Knorr:

Surówka z cykorii i pomarańczy

Czas przygotowania: 15 minut

Ilośc porcji: 2

Składniki:

- cykoria - 300 g

- Sos sałatkowy koperkowo-ziołowy Knorr - 1 opakowanie

- pomarańcze - 300 g

- jogurt - 150 g

- cytryna - 0,5 sztuki

- sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

  1. Cykorię oczyść z wierzchnich liści i przekrój na połowę.
  2. Po usunięciu głąbików pokrój cykorię w cienkie paski.
  3. Obraną pomarańczę pokrój w kostkę.
  4. Wymieszaj jogurt z sokiem wyciśniętym z połówki cytryny oraz sosem sałatkowym Knorr, by stworzyć harmonijny aromatyczny dressing. Dopraw go szczyptą pieprzu i soli. Polej nim surówkę i podawaj na stół.

A może tak jeszcze więcej owoców? Nawet owoców morza! Do cykorii i cytrusów dodajmy jeszcze jabłko, pokrojone migdały i krewetki. Pyszności!

https://www.przepisy.pl/przepis/salatka-afrodyty-czyli-smakolyki-z-cykorii-i-owocow-cytrusowych#query=cykoria

Smacznego!







POLECAMY TAKŻE: