Nudel zupa, karminadle, a na deser moczka, czyli kuchnia po śląsku

Kuchnia śląska jest pyszna i zaskakująca w swoich regionalnych nazwach. Rolady, kluski śląskie, modra kapusta... na samą myśl chce się zrobić przerwę na obiad!

Kuchnia śląska – niepowtarzalna, nieoczywista i jak się okazuje, różnorodna – zrodziła się pod wpływem przepisów kuchni polskiej, czeskiej i niemieckiej. Króluje w niej mięso wieprzowe, różnego rodzaju zupy i ciekawe desery. To Ślązakom zawdzięcza się popularyzację sera z kminkiem, ciasta drożdżowego, pączków czy śląskiego żuru.

Na pierwsze - nudel zup, wodzionka czy żur?

Na pierwsze danie w śląskim domu musi być zupa – króluje żur, nudel zupa, wodzionka, a na Boże Narodzenie – bryja. Co oznaczają te wszystkie nazwy? Nudel zupa to rosół z makaronem, koniecznie wykonanym własnoręcznie. Wodzionkę natomiast przygotowuje się z czerstwego chleba, czosnku, wody i tłuszczu zwierzęcego. A bryję przyrządza się z ziarna – jęczmienia, prosa, pszenicy lub żyta. I oczywiście żur, który na Śląsku trzeba ugotować na mięsie wieprzowym:

Przepis na żur śląski na modłę myśliwską z jałowcem i orzechami:

Składniki:

  • 0,5 kg mięsa z dzika lub mięsa wieprzowego
  • Żurek Śląski Knorr
  • 300 g wędzonego boczku
  • marchew
  • 0,5 pora
  • 0,5 selera
  • 2 średniej wielkości cebule
  • 300 g kurek
  • 3 ząbki czosnku
  • 5 ziaren jałowca
  • kminek
  • majeranek
  • liść laurowy
  • ziele angielskie
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania:

  1. Mięso pokrój w centymetrowej grubości kostkę. Boczek oraz cebulę skrój w drobną kostkę, a kurki umyj i przekrój na pół. Wszystko razem podsmaż w garnku.
  2. Warzywa obierz i dołóż do mięsa. Całość zalej około 1,5 litra zimnej wody i doprowadź do wrzenia.
  3. Zbierz powstałą pianę, dodaj przyprawy (ziele angielskie, liść laurowy, pieprz, czosnek, jałowiec i pokruszony kminek).
  4. Żurek śląski Knorr, dla nadania smaku, przesyp z torebki do miski i rozprowadź niewielką ilością wywaru. Połącz z gotującą się zupą, ciągle mieszając - tak, aby nie powstały grudki.
  5. Wywar gotuj powoli przez około 2 godziny. Następnie usuń duże kawałki warzyw.
  6. Zupę dopraw pieprzem, majerankiem i jeśli zachodzi taka potrzeba - odrobiną soli do smaku.

 Na drugie - rolada wieprzowa i modro kapusta

Drugie danie to oczywiście rolada wieprzowa z grzybami i kapustą albo z boczkiem. Na Śląsku przyrządza się także karminadle, czyli kotlety mielone. Ślązacy mają również swoją kiełbasę – kaszankę, czyli tzw. krupniok. Obowiązkowo zamiast ziemniaków podaje się kluski śląskie, a jako sałatkę – modrą kapustę lub mizerię. W tym wyjątkowym regionie Polski chętnie wykorzystuje się leśne grzyby, zwłaszcza do przyrządzenia aromatycznych sosów do mięs.

Śląska rolada wieprzowa z grzybami i kapustą:

Składniki:

  • 1,5 kg schabu wieprzowego
  • 400 g pieczarek
  • Esencja do duszonych mięs Knorr 
  • łyżka majeranku
  • 2 ząbki czosnku
  • 300 g kapusty kiszonej
  • 2 szklanki wody
  • 2 cebule
  • 2 łyżki margaryny

Sposób przygotowania:

  1. Kapustę poszatkuj, zalej wodą i gotuj około 30 minut.
  2. Cebulę oraz czosnek posiekaj i podsmaż na margarynie. Kiedy będą złociste, dodaj drobno pokrojone pieczarki.
  3. Gdy wszystko się usmaży dodaj odcedzoną kapustę, szklankę wody, majeranek i Esencję do duszonych mięs, aby nadać aromatu, a następnie duś, aż całość zgęstnieje.
  4. Schab rozetnij wzdłuż na pół, nie docinając do końca, i rozłóż jak książkę. Następnie rozbij lekko tłuczkiem tak, aby miał grubość około 1 cm.
  5. Nałóż farsz z kapusty i zroluj ściśle mięso, obwiązując je dratwą.
  6. Obsmaż mięso na rozgrzanej oliwie z obu stron. Następnie przełóż je do naczynia żaroodpornego, dodaj szklankę wody i piecz w rozgrzanym do 160 °C piekarniku przez 45 minut. Podawaj pokrojone w plastry np. z kaszą lub ziemniaczanym purée.

 Na dodatek – kluski śląskie

Kluski śląskie, czyli rarytas tego regionu, wbrew pozorom nie są trudne w przygotowaniu. O czym trzeba pamiętać? „Do przygotowywania klusek śląskich nie powinno się wykorzystywać młodych ziemniaków, a przez praskę przeciskać je tuż po ugotowaniu, gdy są jeszcze ciepłe” – przypomina Piotr Murawski, szef kuchni Knorr. W środku konieczny jest otwór, który ma na celu zatrzymanie jak największej ilości sosu. Kluski idealnie pasują do mięsnej rolady i sosu grzybowego. Doskonale smakują z dodatkiem skwarków z boczku albo przysmażonej cebuli.

 Kluski śląskie ze skwarkami:

Składniki:

  • 150 g boczku surowego wędzonego
  • Fix Kopytka czy leniwe Knorr 
  • 0,3 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 2 cebule
  • 0,5 pęczka szczypiorku
  • 450 ml wody

Sposób przygotowania:

  1. Fix Knorr, dla nadania smaku, połącz z 450 mililitrami wody. Dokładnie wymieszaj ciasto i odstaw na 10 minut.
  2. Po tym czasie na podsypanej mąką stolnicy podziel ciasto na mniejsze kawałki i z każdego uformuj wałek.
  3. Wałek z ciasta pokrój na małe kwadraty. Następnie rękoma uformuj z każdego kwadratu małą kulkę. Spłaszcz ją delikatnie w dłoniach i palcem zrób w środku wgłębienie.
  4. Uformowane kluski śląskie gotuj w lekko osolonym wrzątku około 2-3 minut.
  5. Boczek oraz cebule pokrój w drobną kostkę. Następnie smaż na patelni, aż cały tłuszcz się wytopi i powstaną skwarki.
  6. Dodaj kluski śląskie oraz posiekany szczypiorek.

 A na deser - kołocz i moczka

Ślązacy wymyślili ciasto drożdżowe, z którego robili pączki. Popularne na Śląsku są także kołacze, czyli pyszne, słodkie drożdżówki. Kolejny kulinarny rarytas z tego regionu to ciasto piaskowe, wyrabiane w postaci biszkoptowego produktu z dodatkiem tłuszczu.

Na Boże Narodzenie na Śląsku przyrządza się moczkę. To deser, który znany jest tylko w tym regionie kraju. Ma kształt i konsystencję zupy. W jego skład wchodzą figi, daktyle, migdały, rodzynki, śliwki i mus jabłkowy, a to wszystko w połączeniu z piernikową masą. „Jest to jeden z najpiękniej pachnących deserów świątecznych. A wszystko to dzięki piernikowi, suszonym owocom i bakaliom. Jeżeli ktoś lubi, to może zrobić moczkę gęściejszą, dodając więcej piernika i zasmażki” – radzi Piotr Murawski, szef kuchni Knorr.

Śląska moczka:

Składniki:

  • piernik
  • Zasmażka błyskawiczna jasna Knorr
  • cytryna
  • 300 g cukru
  • cukier waniliowy
  • goździki mielone
  • cynamon, imbir
  • 200 g daktyli, fig
  • 150 g rodzynek
  • 200 g migdałów
  • 100 g orzechów laskowych
  • szklanka kompotu z jabłek
  • 1 litr kompotu ze śliwek węgierek
  • 2 litry wody
  • 200 g suszonych śliwek

Sposób przygotowania:

  1. Piernik pokrój w kostkę.
  2. W garnku zagotuj wodę z około 300 gramami cukru i dodaj suszone śliwki. Pogotuj 5 minut i dodaj kompoty, sparzoną i obraną skórkę z cytryny i piernik. Mieszając zagotuj.
  3. Do całości dodaj zasmażkę jasną Knorr, aby utrzymać konsystencję, zagotuj.
  4. Bakalie pokrój i wszystko dodaj do moczki. Dopraw do smaku cukrem, sokiem z 1 cytryny, cukrem waniliowym i przyprawami według uznania.
  5. Wszystko dobrze wymieszaj i zagotuj. Uważaj, aby nie przypalić potrawy. Podawaj na ciepło lub zimno w kompotierkach.

Smacznego!







POLECAMY TAKŻE: