Pełnoziarniste burgery z łososiem, warzywami, ziołowym jogurtem i ketchupem

Składniki:

 

•             3 bułki pełnoziarniste

•             filet z łososia około 300 g

•             garść szpinaku baby

•             mała cukinia

•             1 łyżeczka oliwy (w razie użycia patelni grillowej)

•             szczypta soli

 

•             jogurt naturalny

•             2 łyżki posiekanej bazylii

•             łyżka posiekanego lubczyku

•             łyżka posiekanej mięty

•             łyżka soku z cytryny

 

•             ketchup Kotlin Łagodny 60% mniej kalorii

 

Sposób przygotowania:

 

Łososia pozbawiamy skóry i skrapiamy sokiem z cytryny.

Grillujemy go z obu stron, na grillu tradycyjnym, bądź lekko natłuszczonej patelni grillowej.

Cukinię myjemy, kroimy w plastry, posypujemy odrobiną soli i grillujemy z obu stron, aż zmięknie.

Jogurt mieszamy z posiekanymi ziołami i sokiem z cytryny.

Bułki przekrawamy i układamy na nich kolejno: umyty szpinak, cukinię, sos jogurtowy i kawałek łososia.

Na rybę wyciskamy ketchup Kotlin Łagodny 60% mniej kalorii i przykrywamy górą bułki.







POLECAMY TAKŻE: