Pomysły na przekąski, dania gorące i sałatki

 

Kanapki we włoskim stylu

Dla dużej ilości gości sprawdzą się panini, czyli kanapki w stylu włoskim. Zrobione są zwykle z chleba lub pszennej bułki, a w środku umieszcza się różne składniki, także sezonowe. Mogą nimi być ser, szynka, salami, pieczone mięso oraz warzywa takie jak pomidor, sałata, oliwki czy papryka. Panini najlepiej smakuje na ciepło, natomiast można je przyrządzić również na rozgrzanej patelni. Goście będą „najedzeni” i zadowoleni!

Włoskie panini z szynką i serem

Składniki:

  • 4 sztuki chleba typu panini
  • Bulion na włoszczyźnie Knorr 
  • 4 plastry szynki
  • 8 plastrów sera żółtego
  • 2 pomidory
  • 100 g suszonych pomidorów
  • pęczek bazylii
  • oliwki czarne
  • rukola
  • 0,5 szklanki oliwy

Sposób przygotowania:

  1. Oliwę wlej do kielicha miksera. Dodaj również suszone pomidory, bazylię i kostkę Knorr, aby nadać aromatu. Całość zmiksuj na gęstą pastę.
  2. Chleb przekrój wzdłuż na pół. Obie części posmaruj pastą z kostki Knorr.
  3. Pomidora oraz oliwki pokrój w plasterki.
  4. Na kromkę pieczywa połóż dwa plastry sera, plaster szynki, pomidora oraz oliwki. Przykryj drugą kromką.
  5. Gotowe panini połóż na grillu, przyłóż czymś ciężkim (na przykład garnkiem z wodą) i grilluj z obu stron, aby chleb zrobił się chrupiący i ser wewnątrz dobrze się rozpuścił.
  6. Rukolę wymieszaj z oliwą. Gotowe panini przekrój na pół i podawaj z sałatką. 

Domowe burgery

Zamiast tradycyjnej kanapki, przyrządźmy poczęstunek w stylu amerykańskim! Domowe burgery własnej roboty sprawdzą się jako ciepłe danie oraz imprezowa przekąska. Wbrew pozorom, do ich przygotowania nie potrzeba dużej ilości czasu.

„Dzięki chrupiącej bułce z sezamem twoje burgery pod względem wyglądu nie będą odbiegać od amerykańskiego klasyka, ale uwaga – będą smakować o niebo lepiej. Mielone mięso wymieszaj z podsmażoną cebulką, natką pietruszki i posiekanym czosnkiem. Niezwykły smak doda im także odrobina sosu sojowego. Z jednolitej masy uformuj kotlety i usmaż z dodatkiem oliwy” – poleca Piotr Murawski, szef kuchni Knorr.

Burger składa się z kilku warstw – na spód kładzie się liść sałaty, plaster pomidora, następnie cebulę i mięso. Całość przykrywa się plastrem żółtego sera oraz bułką i gotowe!

Domowe burgery

Składniki:

  • 4 bułeczki do burgerów z sezamem
  • 500 g mięsa mielonego wołowego
  • Fix Kotlety mielone Knorr
  • jajko
  • ząbek czosnku
  • 2 cebule
  • margaryna
  • pomidor
  • 4 plastry sera żółtego
  • 30 ml sosu sojowego
  • 0,5 pęczka natki pietruszki
  • 2 łyżki oliwy z oliwek

 Sposób przygotowania:

  1. Jedną cebulę pokrój w drobną kostkę i zeszklij na margarynie.
  2. W dużej misce wymieszaj dokładnie mięso mielone z jajkiem, zawartością opakowania Fix Knorr, dla nadania smaku, podsmażoną cebulą, sosem sojowym, posiekanym czosnkiem i natką pietruszki.
  3. Uformuj cztery kotlety i smaż je na patelni z oliwą lub na grillu z obu stron tak, aby były rumiane i soczyste w środku.
  4. Na dolnej części bułki połóż liść sałaty, krążek pomidora, krążek cebuli, mięso, plaster sera i wszystko przykryj górną częścią bułki.

Imprezowa sałatka

Na każdej imprezie nie może zabraknąć sałatek. Wybierając się do przyjaciół czy rodziny, można przyrządzić ją według przepisu na sałatkę z tuńczykiem i jajkiem. Będzie prosto! „Wystarczy, że przygotujesz do niej jajka gotowane na twardo i sięgniesz po gotowego tuńczyka z puszki. Smak tych składników doskonale uzupełni sałata rzymska oraz pokrojone w talarki oliwki” – podpowiada szef kuchni Knorr.

Sałatka z tuńczykiem i jajkiem

Składniki:

  • sałata rzymska
  • tuńczyk z puszki
  • Sos sałatkowy włoski Knorr 
  • 2 łyżki oliwek czarnych
  • 4 jajka
  • pęczek bazylii
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 3 łyżki wody

Sposób przygotowania:

  1. Jajka ugotuj na twardo, wystudź, obierz i pokrój na ćwiartki. Tuńczyka odcedź, oliwki pokrój w krążki.
  2. Sos Knorr wymieszaj z 3 łyżkami wody oraz 3 łyżkami oliwy. Bazylię pokrój drobno i dodaj do sosu.
  3. Sałatę rzymską porwij w niewielkie kawałki i przełóż do salaterki, a następnie zalej przygotowanym sosem Knorr.
  4. Na sałacie ułóż dekoracyjnie odsączone mięso tuńczyka, pokrojone jajka. Całość posyp oliwkami i udekoruj listkami bazylii.

Sylwester po staropolsku

Już w dawnych wiekach polska szlachta wiedziała, jaka potrawa jest najlepsza na zakrapianą ucztę. Bigos jest szybki w przygotowaniu, sycący i lubiany przez gości, przez co świetnie nadaje się na imprezy. „Aby go przygotować, nie potrzeba wiele czasu, a składniki są łatwo dostępne: kapusta, wywar mięsny, kiełbasa, mąka, koncentrat pomidorowy oraz przyprawy, które są istotnym elementem bigosu – pogłębiają jego smak i nadają aromat. Oprócz pieprzu możesz użyć kminku lub ziela angielskiego. Intensywności dodadzą również suszone grzyby i śliwki” – doradza szef kuchni Knorr.

Bigos w kilka minut

Składniki:

  • 800 g białej kapusty
  • 3 sztuki Rosołu szlachetnego drobiowo-wołowego Knorr 
  • 250 g kiełbasy cienkiej
  • cebula biała
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • majeranek
  • 20 g mąki
  • pieprz do smaku
  • olej do smażenia
  • 100 ml wody

Sposób przygotowania:

  1. Kapustę poszatkuj, zalej wodą i dodaj Kostkę Knorr, która doda aromatu. Duś przez kilka minut.
  2. Cebulę pokrój w kostkę, podsmaż, dodaj mąkę i rozprowadź wywarem z kapusty.
  3. Dodaj do kapusty wraz z pokrojoną w plastry kiełbasą.
  4. Dodaj koncentrat pomidorowy, majeranek i duś 30 min., dopraw pieprzem do smaku. Podawaj z pieczywem.

Śledzik na stół

Polski zwyczaj śledzia podawanego przy okazji zabaw i imprez ma swoją długą tradycję. „Jego charakterystyczny, słony smak dobrze komponuje się zarówno z warzywami, jak i owocami. Serwuje się go dobrze zamarynowanego w oleju i korzennych przyprawach czy zanurzonego w sosie pomidorowym. Może być składnikiem sałatek lub zimną przekąską, podawaną dla wymagających gości” – poleca Piotr Murawski, szef kuchni Knorr.

„W gęstym śmietanowym sosie, w towarzystwie słodkiego jabłka i cebuli będzie się czuł najlepiej. Całość podawać można z ugotowanym na twardo jajkiem, ziemniakami oraz kromką ulubionego pieczywa” – dodaje. Śledź na stole to pozycja obowiązkowa! Dla tych, którzy wolą zjeść rybę na słodko – można dodać do niego rodzynki, jabłko lub ananas.

Śledź w śmietanie

Składniki:

  • 8 sztuk śledzi matias
  • 350 ml kwaśnej śmietany 30%
  • 2 opakowania Sosu sałatkowego do mizerii Knorr 
  • cebula
  • 0,5 pęczka szczypiorku
  • jabłko

Sposób przygotowania:

  1. Śledzie wypłucz pod bieżącą wodą, następnie zalej zimną wodą z lodem i odstaw na 20 minut.
  2. Cebulę i obrane jabłko pokrój w drobną kosteczkę.
  3. Sos sałatkowy Knorr, dla nadania wyrazistego smaku,  wymieszaj ze śmietaną.
  4. Dodaj do sosu pokrojoną cebulę i jabłko. Dokładnie wymieszaj.
  5. Śledzie odcedź i wysusz. Następnie pokrój w mniejsze kawałki i umieść w sosie śmietanowym. Odstaw do lodówki na 30 minut, aby się przegryzły. Podawaj posypane posiekanym szczypiorkiem.

Smacznego!







POLECAMY TAKŻE: