Roladki z chorizo i papryką

Składniki (2 porcje):

 

  • 4 kotlety z karkówki (każdy po ok. 100 g)
  • 12 plastrów boczku
  • 250 ml piwa ciemnego
  • 1/2 papryki czerwonej
  • 1/2 papryki żółtej
  • ok. 200 g kiełbasy chorizo
  • 3 łyżeczki rozmarynu świeżego lub suszonego
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 papryczka chilli
  • 1 czerwona cebula
  • musztarda, np. sarepska
  • sól
  • pieprz
  • ketchup Kotlin Z piekła rodem Extra Hot

 

Dodatkowo

 

  • pieczywo grillowane
  • ulubione warzywa świeże lub grillowane

 

 

Sposób przygotowania:

 

1. Karkówkę rozbij tłuczkiem na cienkie plastry. Posyp kotlety solą, pieprzem oraz rozmarynem.

2. Czosnek obierz, pokrój w plasterki. Chilli pokrój w plasterki. Można wyciągnąć pestki – danie wówczas będzie mniej pikantne. Cebulę obierz z łupinki. Pokrój.

3. Przelej piwo do miski, dodaj czosnek, cebulę, chilli oraz plastry karkówki. Całość wymieszaj, przykryj talerzykiem lub folią. Odstaw na minimum pół godziny.

4. Chorizo i papryki pokrój w słupki.

5. Plaster karkówki posmaruj musztardą, ułóż na niej pokrojone w słupki chorizo i paprykę. Zwijaj mięso tworząc roladkę, możesz je spiąć wykałaczkami. Na koniec owiń mięso plastrami boczku. W ten sposób postępuj z kolejnymi kawałkami.

6. Rozgrzej grilla. Umieść mięso na tackach i grilluj z obu stron na małym ogniu. Równocześnie możesz grillować warzywa.

7. Przelej zalewę piwną wraz z warzywami do garnka. Postaw go na ogniu i gotuj aż zredukuje się do kilku łyżek. Tym sosem smaruj roladki podczas pieczenia.

8. Tak przygotowane mięso podawaj z ketchupem Kotlin Z piekła rodem Extra Hot oraz ulubionymi dodatkami.







POLECAMY TAKŻE: