Rozbudź swój poranek

W kapsułkach Nespresso ukryte są ręcznie zbierane i selekcjonowane ziarna kaw z najlepszych upraw na świecie – od Kolumbii przez Etiopię, aż po Indie. Ich pełnia smaku daje zastrzyk pozytywnej energii i pozwala na upragnioną chwilę przyjemności każdego poranka! A gdyby tak… do ulubionej kawy przygotować idealnie pasujące śniadanie?

Korzystając z wieloletniego doświadczenia oraz wiedzy ekspertów, Nespresso stworzyło kulinarny przewodnik po kawach zharmonizowanych ze śniadaniami. Powstał on we współpracy z Martą Greber, autorką jednego z najapetyczniejszych kulinarnych blogów pt. „What should I eat for breakfast today” w myśl idei coffee pairingu - łączenia kawy z jedzeniem. Blogerka przygotowała przepisy na perfekcyjnie skomponowane z mieszkankami Nespresso i ich nutami aromatycznymi śniadania.

Inauguracyjna część przewodnika, dedykowana jest dwóm kawom: nowej Envivo Lungo oraz delikatnej Linizio Lungo. Pierwsza z nich, emanująca nutami drewna i pierników, została zestawiona ze słodkościami. Drugą - łagodną mieszankę Arabik z Kolumbii i Brazylii, o wyczuwalnych nutach słodu i zbóż – skomponowaliśmy z wytrawną, ziołową przekąską. Dzięki idealnej harmonii filiżanki kawy Nespresso i wyjątkowego śniadania – każdy poranek stanie się wyjątkowy.

Gofry czekoladowo-kawowe z karmelizowanymi
gruszkami i kawą Linizio Lungo

Składniki na ciasto:

  • 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 1 i 1/4 szklanki mąki migdałowej
  • 2 jajka
  • 1/2 szklanki oleju
  • 1/2 szklanki cukru trzcinowego
  • 1/2 szklanki mleka
  • 1 i 1/2 łyżeczki kawy
  • 1/2 szklanki gorzkiego kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Pozostałe składniki:

  • 2 gruszki
  • 2 łyżki oleju kokosowego
  • 2 łyżki miodu
  • 1/4 łyżeczki cynamonu
  • 1/4 łyżeczki ekstraktu z wanilii

Przygotowanie:

  1. Umieść wszystkie składniki na ciasto w misce i mieszaj do uzyskania jednolitej masy.
  2. Do rozgrzanej gofrownicy ostrożnie wlej ciasto, a następnie usmaż kilka porcji.
  3. Na średnim ogniu rozgrzej patelnię z olejem kokosowym.
  4. Pokrój gruszki i wrzuć je na patelnię.
  5. Dodaj do nich miód, cynamon oraz ekstrakt z wanilii, zamieszaj i smaż, aż miód zacznie „bąbelkować”. Mieszając, pokryj nim gruszki. Smaż całość aż owoce zmiękną.
  6. Podawaj gofry z ułożonymi na wierzchu karmelizowanymi gruszkami.

Zharmonizowana kawa:

Linizio Lungo -  łagodny smak kawy o aromacie słodu i zbóż idealnie komponuje się z kawowo-czekoladową nutą, zaś wyrazisty smak karmelizowanych owoców wspaniale podkreśla jej delikatność. Kawa przygotowana w wersji Lungo (pojemność 110ml) - bez mleka.

Tarty migdałowe z owocami

Składniki:

  • 1 szklanka mąki migdałowej
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 3/4 szklanki posiekanych migdałów
  • 1/4 szklanki cukru trzcinowego
  • 125 g zimnego masła
  • 1 jajko
  • Jogurt grecki
  • Truskawki, jagody lub inne owoce
  • Kilka listków mięty

Sposób przygotowania:

  1.  Posmaruj tłuszczem niewielkie foremki na tarty (około 8 sztuk).
  2.  Zmieszaj w misce mąkę, posiekane migdały oraz cukier.
  3.  Dodaj masło pokrojone w małe kostki i ugnieć ciastko rękoma tak, aby składniki się połączyły.
  4.  Uformuj kulę i obłóż ciasto folią aluminiową, następnie odłóż je do lodówki na co najmniej 30 minut.
  5.  Po wyjęciu ciasta z lodówki, rozwałkuj je na papierze do pieczenia na grubość pół centymetra, wytnij okrągłe kształty i umieść je w formach na tarty.
  6.  Włóż foremki do piekarnika rozgrzanego do 180°C na około 15-20 minut.
  7.  Gotowe tarty odstaw na bok i zaczekaj aż ostygną.
  8.  Ostudzone tarty wyjmij z foremek, po czym na każdej połóż łyżkę jogurtu. Na koniec udekoruj całość owocami oraz listkami mięty.

Zharmonizowana kawa:

Linizio Lungo podane z mlekiem (caffè latte) – podczas dodawania mleka do kawy wytrąca się lekki, kwiatowy aromat, który idealnie łączy się ze świeżymi owocami. Linizio Lungo podane z delikatną puszystą pianką, unoszącą się na wierzchu kawy, podanej w wysokiej szklance do latte.

Ziołowe tosty francuskie z łososiem

Składniki:

  • 1 jajko
  • 1/4 kubka mleka
  • 1/2 łyżki posiekanej pietruszki
  • 1/2 łyżki posiekanego szczypiorku
  • 1/2 łyżki posiekanego tymianku
  • 2 kromki ciabatty
  • 3 plastry wędzonego łososia
  • Serek śmietankowy
  • Sól i pieprz
  • 1 łyżka masła do smażenia

Sposób przygotowania:

  1. W głębokim talerzu zmieszaj jajka, mleko, zioła, sól oraz pieprz.
  2. Na średnim ogniu rozgrzej masło na patelni.
  3. Pokrój ciabattę w kromki i kolejno każdą z nich nasącz masą jajeczną z punktu 1., następnie usmaż je na przygotowanej patelni, po dwóch stronach - każdą przez 2-3 minuty (aż się zarumienią).
  4. Usmażone ciabatty wysusz na papierowym ręczniku.
  5. Całość podawaj z ułożonym na wierzchu łososiem oraz serkiem śmietankowym. Na koniec posyp danie pietruszką i szczypiorkiem.

Zharmonizowana kawa:

Envivo Lungo - to intensywna kawa o wyczuwalnych nutach drzewa i pierników. Jej połączenie z wytrawnymi tostami z łososiem perfekcyjne podkreśla wyraźny smak, nie zakłócając jego głębi. Kawa przygotowana w wersji Lungo (110 ml), bez mleka.







POLECAMY TAKŻE: