Z mięsem, warzywami, owocami, a może z serem? 5 sposobów na szaszłyki z grilla

Fantazja w ich wykonaniu nie ma końca! Dlatego szaszłyki są doskonałym pomysłem na grilla. Możemy je przyrządzić z kawałków chrupiącego mięsa, aromatycznych warzyw, ale też owoców, grzybów i serów. Możliwość ich różnorodnej kompozycji sprawia, że szaszłyki nigdy się nie znudzą!

Tradycyjnie, czyli z kurczakiem

Połączenie nieśmiertelne, czyli szaszłyki mięsno-warzywne. Na patyki nadziewamy kawałki kurczaka i boczku, dla których „przerywnikami” będą suszone śliwki, papryka i cebula. To sprawdzony, klasyczny wybór na rodzinnego grilla. „Aby drewniane patyki do szaszłyków nie paliły się na grillu, namoczmy je wcześniej w wodzie” – podpowiada Piotr Murawski, szef kuchni Knorr:

Szaszłyki z kurczaka z boczkiem

Składniki:

  • 12 podudzi z kurczaka bez kości
  • Przyprawa do kurczaka z grilla Knorr 
  • 100 g boczku wędzonego w kawałku
  • 100 g suszonych śliwek
  • papryka zielona
  • 2 cebule czerwone 
  • 50 ml brandy
  • 30 ml oliwy z oliwek
  • drewniane patyki do szaszłyków

Sposób przygotowania:

  1. Podudzia pokrój w dość dużą kostkę – 3x3 cm. Boczek, cebulę i paprykę pokrój w podobnej wielkości kostkę, śliwki (w całości) zalej brandy i odstaw na 15 minut.
  2. W misce wymieszaj przyprawę Knorr z oliwą dla smaku. Pokrojone mięso oraz boczek przełóż do miski i wymieszaj z przyprawą. Odstaw również na 15 minut.
  3. Po tym czasie wszystkie składniki nabijaj na przemian na drewniane patyki.
  4. Tak przygotowane szaszłyki z kurczaka z boczkiem ułóż na ruszcie rozgrzanego grilla i piecz przez 10-15 minut obracając je co 2-3 minuty. Gotowe podawaj z ulubioną sałatą i grzankami lub pieczonymi na grillu ziemniaczkami ziołowymi.

Po góralsku, czyli z oscypkiem

Oscypek na grillu to góralska specjalność, a w połączeniu z delikatnym mięsem z indyka stanie się wykwintną przekąską. Najpierw przygotowuje się roladki z indyka – z jarmużem, ogórkiem kiszonym i właśnie oscypkiem. Następnie stają się one elementem szaszłyka – nadziewamy je na przemian z cukinią. Na pierwszy rzut oka - połączenie nietypowe, ale po przyrządzeniu okaże się, że będziemy chcieli do niego wracać jak najczęściej! „Należy pamiętać, aby roladki z piersi indyka nie były ani zbyt długie, ani zbyt grube. Inaczej ciężko będzie je dopiec w środku” – radzi Piotr Murawski, szef kuchni Knorr. Goście będą zachwyceni!

Szaszłyki z piersi indyka z szynką parmeńską i oscypkiem

Składniki:

  • 700 g piersi z indyka
  • Przyprawa do kurczaka z grilla Knorr
  • 6 łyżek oliwy z oliwek
  • 4 kiszone ogórki
  • 4 kawałki oscypka
  • 100 g jarmużu
  • ząbek czosnku
  • czerwona cebula
  • 100 g szynki parmeńskiej w plastrach
  • 2 cukinie
  • cytryna

Sposób przygotowania:

  1. Pierś z indyka pokrój na długie cienkie pasy (ok. 10 cm x 4 cm). Mięso przełóż do miski, dodaj połowę oliwy i Przyprawę do grillowanego kurczaka Knorr. Nada ona potrawie odpowiedniego smaku. Mięso odstaw na kilka godzin w chłodne miejsce.
  2. Posiekaj czosnek, czerwoną cebulę pokrój w piórka, ogórka i oscypka przekrój na cztery części. Cukinię również przekrój na cztery części i usuń gniazdo nasienne, a następnie pokrój grubą kostkę. Z cytryny otrzyj skórkę wyciśnij sok.
  3. Na patelni rozgrzej dwie łyżki oliwy. Podsmaż na niej czosnek i szalotkę, dodaj jarmuż i smaż chwilę, aż jarmuż zmieni kolor. Całość podlej jedną lub dwoma łyżkami wody. Smaż, aż woda zupełnie odparuje.
  4. Na plaster zamarynowanego indyka nałóż podsmażony jarmuż, kawałek ogórka i oscypka. Całość ściśle zroluj, zawiń w szynkę parmeńską.
  5. Pokrojoną cukinię przełóż do miski, dodaj do niej sok z cytryny, otartą skórkę i pozostałą część przyprawy Knorr. Całość dokładnie wymieszaj.
  6. Roladki z indyka ponadziewaj na szpikulce na przemian z cukinią. Grilluj na średnio rozgrzanym grillu, na tackach aluminiowych, około 20 minut pod przykryciem tak, aby mięso było dopieczone w środku.

Z warzywami, czyli „wege” szaszłyk

A gdyby tak przygotować szaszłyk bez mięsa? Na patyki nabijamy kawałki młodych ziemniaków, cukinii, papryki, pomidorków koktajlowych i szalotki. Przed przygotowaniem grilla, ziemniaki należy obgotować, a wszystkie składniki marynujemy, by następnie położyć je na ruszt. Tak przygotowane szaszłyki możemy potraktować jako oddzielne danie, idealne dla wegetarian i jaroszów lub uczynić dodatkiem do grillowanych mięs i ryb. 

Szaszłyk z ziemniaków

Składniki:

  • 15 młodych ziemniaków, wcześniej obgotowanych
  • cukinia
  • 4 łyżki ketchupu
  • Przyprawa do grilla Knorr 
  • 10 szalotek
  • czerwona papryka
  • 30 pomidorków koktajlowych żółtych
  • 2 łyżki miodu
  • mały pęczek mięty
  • cytryna
  • 3 łyżki Rama Smaż jak szef kuchni, wariant klasyczny
  • 15 sztuk trawy cytrynowej lub patyków do szaszłyków

Sposób przygotowania:

  1. Szalotki zalej w misce wrzącą wodą, pozostaw na 10 minut, potem obierz i przekrój na pół. Ziemniaki przekrój na pół.
  2. Cukinie rozkrój na cztery części, zetnij z niej pestki, resztę pokrój na grubą, dwucentymetrową kostkę. Paprykę przekrój na cztery części, oczyść z gniazda nasiennego, pokrój na kawałki o podobnej wielkości jak cukinia.
  3. W misce pomieszaj ketchup, Ramę, Przyprawę do grilla Knorr, posiekaną miętę, skórkę i sok z cytryny. W powstałej marynacie wymieszaj wszystkie warzywa. Warzywa pozostaw w marynacie na co najmniej godzinę.
  4. Trawę cytrynową przekrój wzdłuż na pół, nadziewaj na nią po kolei wszystkie warzywa zaczynając i kończąc ziemniakiem.
  5. Tak przygotowane szaszłyki grilluj po 2-3 minuty z każdej strony.

Nowocześnie, czyli z serem pleśniowym

Szaszłyki w orzechowej marynacie z dodatkiem sera pleśniowego to trafny wybór na uroczystą kolację. Ich bazą będą polędwiczki wieprzowe oraz gruszki. Orzechową marynatę należy przyrządzić kilka godzin przed grillowaniem szaszłyka. W misce łączymy zmiksowane orzechy, przyprawę Knorr, musztardę francuską i oliwę z oliwek. Mięso zanurzone w marynacie odstawiamy się na 3-4 godziny do lodówki. Gruszki oraz ser pleśniowy nadadzą szaszłykom wykwintnego i nowoczesnego charakteru.

Szaszłyki w marynacie orzechowej

Składniki:

  • 2 polędwiczki wieprzowe
  • Przyprawa do karkówki z grilla Knorr 
  • 2 gruszki
  • 100 g sera z niebieską pleśnią
  • 4 łyżki oliwy
  • 2 łyżki musztardy francuskiej
  • 50 g orzechów włoskich
  • 100 g rukoli
  • 3 czerwone cebule
  • 400 ml wina
  • 2 goździki
  • kawałek cynamonu
  • 4 łyżki miodu

Sposób przygotowania:

  1. Orzechy zmiel w kielichu miksera, w misce połącz orzechy, przyprawę Knorr dla smaku, musztardę i oliwę. Polędwiczki oczyść z błon i przerostów tłuszczu, pokrój w plastry o grubości 1 cm, wymieszaj w powstałej marynacie i odstaw na 3-4 godziny do lodówki.
  2. Gruszki pokrój na cząstki, pokrusz ser pleśniowy, cebulę pokrój w półplasterki. W rondelku rozgrzej miód, dodaj goździki, cynamon, cebule. Smaż wszystko razem, aż miód zacznie się karmelizować. Wlej wino i gotuj całość do zupełnego odparowania wina. Cebule odstaw do wystygnięcia.
  3. Plastry mięsa ułóż pomiędzy dwoma kawałkami foli spożywczej. Rozbij je na cienkie płaty, w środek nałóż łyżkę cebuli, pleśniowy ser i odrobinę rukoli. Zawiń brzegi mięsa, a całość ściśle zroluj. Powstałe zraziki ponakłuwaj razem z gruszką na patyki, po dwie sztuki.
  4. Szaszłyki posmaruj z wierzchu pozostałą marynatą. Opiekaj je pod przykryciem na tackach aluminiowych na średnio rozgrzanym grillu przez około 20-30 minut. Obracaj mięso co jakiś czas. Polędwiczki mogą być delikatnie różowe w środku.

Po wiejsku, czyli z kiełbasą i pieczarkami

Tradycyjnie na grillu nie może zabraknąć kiełbasy! Można ją pokroić i wykorzystać jako pyszny składnik w szaszłyku, dodając pieczarki i cebulę. To wyjątkowo prosty i szybki przepis na popularne danie z grilla:

Szaszłyki z kiełbasą i pieczarkami

Składniki:

  • 600 g kiełbasy np. śląska
  • 16 pieczarek
  • sos chili
  • łyżka Przyprawy do grilla Knorr
  • czerwona cebula
  • 15 zielonych oliwek
  • łyżka oleju roślinnego

Sposób przygotowania:

  1. Kiełbasę pokrój w talarki o grubości ok. 1 cm . Czerwoną cebulę pokrój w cząstki a pieczarki przekrój na pół. Warzywa połącz z olejem i Przyprawą do grilla Knorr dla smaku i dokładnie wymieszaj.
  2. Na patyki szaszłyków nadziewaj talarek kiełbasy, cebulkę, pieczarkę i oliwkę. Nadziewaj tak, aby na szaszłyku były co najmniej po trzy składniki każdego rodzaju.
  3. Szaszłyki grilluj na tackach aluminiowych, na średnio rozgrzanym grillu około 20 minut, przekręcając je co jakiś czas. Gotowe szaszłyki podawaj z sosem chilli Hellmann‘s.






POLECAMY TAKŻE: